MØTER / REFERAT 2023 - 2024

Klubbmøte 18. mars 2024

Presidenten ønsket velkommen. Han ønsket spesielt dagens foredragsholder – Hans Seierstad – velkommen. Videre orienterte han bl.a. om at styret har vedtatt at vi har sagt oss villige til å være «sponsorklubb» for en utvekslingsstudent fra Øyer neste år. Det innebærer ingen økonomiske forpliktelser for oss. Videre fortalte han om at vi hadde hatt en deltaker på årets RYLA-samling. Vår neste president – Randi – hadde vært på samling for kommende presidenter sist helg.  

Dagen 3-minutter var ved Margrethe. Hun tok utgangspunkt i den situasjonen vi har med at mange av dagens unge generasjon, som har foreldre som driver gård, ofte er i tvil om de skal overta gårder og satse på jordbruket. Noe som igjen bekymrer foreldregenerasjonen. Med bakgrunn i egne erfaringer med samtaler og diskusjoner rundt dette med egne barn, ser hun allikevel optimistisk på framtida i så henseende. Det kan virke som om mange av ungdommene som er i en situasjon der de har mulighet for å overta gårder og småbruk, har en positiv og aktiv holdning til dette å fortsatt bruke og videreutvikle de jordbrukseiendommene de har mulighet til å overta.

Dagens foredragsholder, Hans Seierstad, fikk så ordet for å fortelle om den turen han hadde på sensommeren i 2015, da han gikk Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim. Innledningsvis sa han litt om hvorfor han hadde lagt ut denne vandringen. Det var nok flere grunner til dette, som alle kunne henge litt sammen. Tilfeldighetene hadde gjort det slik at han hadde tapt – eller slik det utviklet seg kanskje egentlig vunnet – et veddemål om hvor mange tilskuere Urbane Totninger ville få på et sommershow. Det ble så mange, at han var forpliktet til å innfri sin del av veddemålet – altså å gå Pilgrimsleden. Dette var samme år som han hadde bestemt seg for å gå av etter flere perioder som ordfører i Østre Toten dette året. Før han ble ordfører i egen kommune, hadde han også vært fylkesordfører i Oppland. Alt i alt var han i ferd med å avslutte en lang periode som politiker, og var i ferd med å begynne på et nytt kapittel i livet. 

Med denne bakgrunnen, tok han oss både verbalt og med fotos gjennom en vandring som tok ca 20 dager (distansen er totalt på ca 60 mil). Det ble en fantastisk reise i møter med folk, kultur og ikke minst matkultur. Selve det å gå og det å møtes – det kan være noe å tro på, uavhengig av hvilke religiøse oppfatninger man måtte ha, gav han uttrykk for. For oss som hørte på de erfaringene han delte med oss, var det ingen tvil om dette hadde vært en personlig vandring med sterke inntrykk underveis. Ikke minst kom dette fram i den beskrivelsen han gav av hva hvordan følelsene strømmet på når han kom dit at han så målet for turen foran seg.  

Etter foredraget var mange spørsmål og kommentarer, før det hele ble avsluttet med kaffe og kringle.

Referent Tor H.                           

Klubbmøte 4. mars 2024

Rotary-møtet mandag den 4/3 2024 ble avhold på Fagervik Gartneri i Totenvika.

Randi Balke som var fungerende president åpnet møte.

3 av medlemmene, Tor, Margrethe og Eilert ble gratulert med avhold eller nær forestående bursdag.

Dagens vert, Per Odd Gjestvang, orienterte om historien til Fagervik og om driften av gartneriet.

Bruket ble drevet opp fra et lite produktivt område til å bli svært produktivt  av Ingebrigth Apol. Bruket ble sentralt i utviklingen av grønnsakproduksjonen i Totenvika, som har utviklet seg til et betydelig område for dyrking av grønnsaker på Toten og Norge.

Per Odd Gjestvang og hans familie har vært og er sentrale når det gjelder å føre tradisjonen videre. Bedriften han leder produserer, i tillegg til agurk, betydelige menger løk, kål, spisskål, purre, gulrot og stangselleri. De produserer også rosett kål som de har introdusert i det norske markedet og er de eneste produsentene av i Norge. Det er det siste året innledet et samarbeide med familien Dyste om produksjon og pakking av kålrot.

Fagervik gartneri som dekker et areal på 7500 m2 ble bygget i 2007. Per Odd og familien overtok driften 2022, først som leietakere for deretter å kjøpe bedriften i 2023.

Det produseres årlig 650 tonn agurk. Produksjons-sesongen går fra mars til november. Plantene blir skiftet ut 3 ganger i løpet av sesongen. Det første holdet blir sådd i slutten av desember og begynner å produsere i begynnelsen av mars. I produksjonssesongen vokser plantene 70-75 cm i uka. Vekstmediet er i hovedsak perlite som er steinullbasert. Trefiber blir testet ut og ser ut til å fungere fint. Fordelen med trefiber er at den kan komposteres etter bruk. Det er sannsynlig at det i fremtiden blir brukt kun trefiber.

All næring må tilføres vekstmediet. Rett tilførsel av næringsstoffer og vann samt styring av temperatur og co2 konsentrasjonen i lufta krever nøye oppfølging. Relativt små avvik kan gi betydelig avlingssvikt. Riktig lys og lys- styring er også sentralt. Med andre ord en høyteknologisk produksjon som krever betydelig kompetanse og nøye oppfølging.

Det brukes ikke kjemisk plantevern, kun nyttedyr (insekter).

Norskprodusert agurk har høy kvalitet og har preferanse i markedet. Det er derfor aktuelt å vurdere helårsproduksjon.

Det er relativt få produsenter av agurk i Norge. Det er et godt samarbeide mellom disse for å tilpasse utbudet til etterspørselen. Dette er avgjørende for å holde et prisnivå som gjør produksjonen lønnsom.

Totenvika 5/3 2024, Johs.Dyste

Klubbmøte 19. februar 2024

Redaktør Jon Olav Andersen, Totens Blad, orientering om virksomheten.
--Referat kommer --

Klubbmøte 5. Februar 2024

3 minutter v/ Randi

  • Informerte etter deltakelse i planleggingsmøte ; sommerleir for vanskeligstilte barn Gjøvik/Toten, disse har ikke mulighet til å reise bort på ferie på sommeren som kommer . Vi stiller med 4-5 personer som hjelpere.
  • Skal på nytt planleggingsmøte i månedsskifte april/mai.
  • Leiren blir i uke 31 som de foregående årene.
  • Hvis flere har mulighet til å delta, så er det flott.
  • Mer info følger etter neste planleggingsmøte.

 Denne dagen hadde vi besøk av direktør Arne Julsrud Berg v/ Mjøsmuseet, som holdt foredrag om status for «Oppdrag Mjøsa». Dette er ett oppdrag i samarbeid med NTNU, Gjøvik.

  • Alle kommuner som grenser til Mjøsa støtter prosjektet. Mer enn 10 millioner er vedtatt, i tillegg støtter Løten kommune gjennom Hamar’s bidrag. Søkt om 20 mill.fra fylket.
  • Oppdrag Mjøsa ble lansert som et nasjonalt prosjekt på Arendalsuka og er er tatt opp som deltaker i mission EU. «Restore our Oceans and Waters by 2023».
  •  En rekke møter og arrangementer har blitt gjennomført i 2023. De fleste av disse er mellom forskningsledere og aktuelle samarbeidspartnere. Mot slutten av 2023 tildelte NTNU Havrom 2 nye , dedikerte PhD-er til Oppdrag Mjøsa.
  • Mange skisser til forskningsprosjekter ligger klare og vil videreutvikles i 2024. To planlagte tokt for 2023 ble avlyst , pga for lav vannstand og uværet Hans. Dette planlegges nå i 2024.
  •  Det har blitt merket fisk i Lena-elva . Det er en «rygg» beliggende i Mjøsa som det ofte registreres ras fra.

Refr. Randi

Klubbmøte 22. januar 2024

REFERAT ROTARYMØTE 22. JANUAR 2024, Referent: Geirid

 Tre minutter var ved Hans Fossum. Han innledet med å takke for blomstene han fikk i anledning sin 80-års dag.

Hans reflekterte over tanker rundt et nytt år. Et år er lagt bak oss, og nå skal vi se inn i glasskula. Hva vil prege 2024? Verden står overfor utfordringer, trusler og muligheter.

Hans presenterte tre sentrale spørsmål: Vil demokratiet bestå? Kan energikrisa løses? Kan fattigdom reduseres i verden, og hvordan få bedre råd i Norge?

Demokratiet er satt under stort press verden over. 2/3 lever under totalitære forhold. Det er ingen spenning knyttet til valget i Russland. USAs valgutfall kan bli avgjørende for hele verden. Det er en større usikkerhet globalt.

Når det gjelder klima, var det tilsynelatende enighet på klimakonferansen i Dubai. Handling rundt fossilbrensel løser ikke problemet. Kan handling redde verden, eller er vi i ferd med å utrydde os selv?

Det er fattigdom i verden og dyrtid i Norge. Krig tar mye ressurser. Midler går til beredskap og styrking av forsvar. Dette går ut over vanskeligstilte.

Men kanskje ikke alt er helsvart? La oss håpe det beste for Norge og enhver især.

Disse tre sentrale spørsmålene er store utfordringer ved årets begynnelse.

 Kveldens foredrag var ved Helene Staib fra Skedsmokorset.  Østre Toten Rotaryklubb sponset hennes utvekslingsår i Argentina skoleåret 2022-23.

Hun fortalte levende om sitt innholdsrike år og viste interessante fotografier.

Helene begynte foredraget sitt med å takke Østre Toten Rotaryklubb for at hun fikk mulighet til å tilbringe et skoleår i Argentina som del av Rotarys internasjonale ungdoms-utvekslingsprogram.

Hun fikk tildelt byen Olavarria med innbyggertall på ca. 120 000 i Buenos Aires-provinsen. I løpet av skoleåret bodde hun hos tre forskjellige vertsfamilier, alle på forskjellige størrelser. Hun var svært fornøyd med familiene sine.

Noe av det første hun gjorde ved ankomst, var å melde seg på byens håndball-lag og fikk gode venner der gjennom trening, kamper og utflukter.

Det var til sammen seks utvekslingsstudenter i byen, og hun fikk straks gode venner blant dem da de kommuniserte på engelsk.

Helene forklarte om skolesystemet i Argentina og at avgangsklassene, «russen», bruker tid på å skape sine egne uniformer og finne på eget navn for kullet.

Når det gjaldt matkulturen er den forskjellig fra i Norge siden det er stort fokus på kjøtt og mindre på grønnsaker. Empanadas, en type fylte brød, er også veldig populært. Det var tradisjon med å spise fisk påskeaften.

Da Argentina vant verdenscupen i fotball, var det stor feiring i gatene.

Rotary organiserte en tre ukers tur til hovedstaden Buenos Aires og mange andre steder for de 55 utenlandske utvekslingsstudentene. Det ble atskillige timer i bussen. Men de fikk mange morsomme og interessante opplevelser, bland annet topptur til 3-400 m.o.h., andre unike naturopplevelser, og de fikk også innblikk i vin- og sjokoladeproduksjon.

Helt på slutten av oppholdet ble Helene også tatt med til sørspissen av Argentina av sin vertsfamilie som en flott avslutning på et annerledes skoleår.

På slutten av foredraget fikk Helene mange spørsmål fra Rotary-medlemmene om blant annet:

  • Språket: Hun måtte raskt lære seg spansk, siden det ikke var mange som kunne engelsk. I starten var det vanskelig med språket for å få kontakt, men det siste halvåret gikk det bedre.
  • Økonomi: Inflasjonen økte kraftig. Mange slet med økonomien. Det var begrenset vareutvalg og mange «fake» merkevarer. US dollar sto høyt i kurs. Hun observerte også ekstrem fattigdom i utkanten av Buenos Aires.
  • Sikkerhet: Helene følte seg trygg, men syntes det var uvant med gitter foran alle vinduene.
  • Hjemlengsel: Det var noe vanskelig i jula som var veldig annerledes, men ellers gikk det greit.
  • Sommerferie fra desember til mars var også uvant.

Vi i Østre Toten Rotaryklubb takker Helene for et godt og interessant foredrag og synes hun var en verdig representant og en flott ambassadør for Rotary og Norge.

klubbmøte 8. januar 2024

Besøk på Senter for Livshjelp MyskjatunetTotenveien 1231, 2848

Klubbmøte 18. Desember 2023

Juleavslutning, Ditlevines utsikt (refereres ikke)

Klubbmøte 4. desember 2023

-- Referat kommer --

KlubbmØte 20. november 2023

Møtet ble holdt i Bygdestua kl 18.30. Det var 16 medlemmer til stede.

Presidenten ønsket velkommen og fortalte at dagens hovedprogram måtte utgå, pga. sjukdomsforfall fra Arne Julsrud Berg.

Han refererte også en invitasjon fra Land Rotaryklubb lørdag 25.nov. kl.12.00 på Dokka vdg. skole. Tema: K.I. Likeså en invitasjon til Intercitymøte på Prøysenhuset i regi av Moelven og Brumunddal RK. den 4.des.  Dette møte kolliderer dessverre med vårt eget møte med tema K.I.

Dagens 3.min. var ved Terje Granum. 
Han fortalte om sin interesse for Knut Hamsuns liv og forfatterskap. Med utgangspunkt i boka Sult, som Hamsun skrev på over lang tid, mens han oppholdt seg i Oslo under særdeles magre kår, slik at han måtte ut på landsbygda for å finne seg arbeid til livets opphold. Han kom til Toten og ble vegarbeider, kanskje deltok han i arbeidet med vegen gjennom Skreifjella ?

I mangel på hovedprogram, fortsatte Terje med en presentasjon av Østre Toten RK.`s hjemmeside. Terje har nå tatt over ansvaret for vår hjemmeside, og han vil utvikle denne og fylle på med aktuelt stoff. Møtereferater skal nå sendes direkte til han.

Så var det kaffe og komitemøter.

Ref. Tor F.

KlubbmØte 6. november 2023

Møtereferat kommer...

KlubbmØte 23. oktober 2023

President Bjørn ønsket velkommen til kveldens møte som også er årsmøte (eget referat).

Presidenten orienterte om flg.:

  • Takkebrev fra Mental Helse etter at klubben hatt gitt et bidrag på kr. 3.000.-
  • 21.10 var Poliodagen, og Geirid, Johannes og Bjørn hadde stått på Lena og snakket med forbipasserende om Rotarys arbeid for å utrydde polio. Til støtte for Rotarys videre arbeid med dette, hadde de samlet inn ca kr 3.000.- fra publikum.
  • 04.12.23 arrangerer klubben et diskusjonsmøte om KI (for ordens skyld: Kunstig Intelligens). Terje, Mikkel og Lars innleder om temaet.

Kveldens 3-minutter var ved Geirid. Hun gav mange morsomme eksempler på palindromer – altså ord, uttrykk eller tall som gir samme resultat enten det leses fra høyre eller venstre.

Siste punkt på programmet før årsmøtet var det Johan Christer Novsjø som stod for. Han gav en morsom orientering om et program som heter «Bohemene & Den gyldene freden». Det er en musikalsk oppsetning på Chat Noir i Oslo 25-27 april i 2024. Den har utgangspunkt i den kjente kunstner-restauranten «Den gyldende freden» i Stockholm, hvor bl.a. kjente visesangere som Evert Taube og Cornelis Vreeswijk hadde sine stambord. Han bidro også med musikalske innslag i sin «forestilling». Vi ble selvfølgelig oppfordret til å kjøpe billetter til forestilling. 

Referent Tor H.            


KlubbmØte 9. oktober 2023

Møtereferat kommer...


KLUBBMØTE 25. SEPTEMBER 2023: NYTT FRA YRKET M/ MARGRETHE, JAN S OG MIKKEL

Ordstyrer: Mikkel S.

Dagens 3-minutter
Randi med deling av informasjon fra Distriktssamling, Eda hvor hun bl. a. snakket med Hunn Gjøvik om sommerleir for barn. Hunn Gjøvik Rotary ønsker en tilbakemelding i løpet av oktober på om vi ønsker å være med som medarrangør. Randi deltar på Hunn Gjøvik Rotarys møte 10. okt. 

Nytt fra yrket
Margrethe B. Holmstad, Sykepleieryrket
Stor avgang og lav søknad til sykepleieyrket mefører mangel på sykepleiere. Dette kan skyldes nye, og høyere, krav til å komme inn på sykepleiestudiet, lønnsutviklingen (som henger etter) eller upopulære turnusordninger. Å løse sykepleiemangelen med pisk faller på sin egen urimelighet. Det bør istedenfor ses på oppgavefordeling og sammenheng i kjeden. Arbeid som utføres av kjøkkenpersonale, rengjøringspersonale og helsefagarbeidere er også viktige for pasienten. Å legge flere oppgaver på sykepleieren, og redusere bemanningen innen andre fagområder, vil ikke bedre sykepleiemangelen.

Jan S. Egenes, byggbransjen

Utviklingstrekk innen byggbransjen:

  • Økende fokus og "pisk" fra myndighetene for å redusere klimagassutslipp 
  • Treindustri, trebaserte produkter og bygg i tre er en viktig del av løsningen 
  • "Tømrerarbeid under tak" dreies mot økt automatisert produksjon
  • Innlandet er blant de ledende i verden på store limtrebygg, men det er behov for å utvikle gode standardløsninger (betongbransjen er gode på dette) og => industrielle og automatiserte produksjonsprosesser
Mikkel Sørheim,  informasjonsteknologi og nyheter fra SAS
Dataprosessering foregår nå først og fremst i Skyen, i sentrale datasentre. Hovedgrunnen til dette er skalerbarhet og at man kun betaler for det man bruker.
SAS, tidligere SAS Institute og verdens kraftigste analysetilbyder, tilbyr nå skyløsningen SAS Viya, som gir mulighet for real-time prosessering og live oppdatering fra en rekke kilder.
Arbeidsplassen preges av en planlagt børsnotering og omstilling fra nasjonal organisering til organisering langs fagdimensjonene innen felles tidssoner.

Referent: Terje Granum

Klubbmøte 11. September 2023: Viserektor Gro Iren Kvanli Dæhlin NTNU GjøvIK

Presidenten startet møtet med å gratulerer Mikkel Sørheim med dagen den 13/9 og minne om fireveis testen som er grunnlaget for Rotary.

Det var ingen 3 minutter.

Hovedprogram var noen tanker om NTNU Gjøvik fremover ved viserektor Gro Dæhlin.

  • NTNU er Norges største universitet med ca 44 000 studenter og 9 000 ansatte fordelt på 3 campuser i Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Det er et bredde-universitet med stort sett alt unntatt tannlege og teologi.
  • Gjøvik har teknologi, informatikk, helse, design og økonomi. Ca 4 100 studenter 550 ansatte.
  • Det er nå bestemt at Gjøvik også skal få legestudier med totalt 80 plasser, noe som gjør helsestudiene komplett.
  • Utvikle rollen som pådriver for bærekraftig utreder i tematiske områder samfunnssikkerhet og beredskap.
  • Nært samarbeid med lokale bedrifter Digitale Innlandet 70 bedrifter. Delta i klynger.
  • Betydningen av å ha et universitet i regionen, NTNU eneste universitet i Innlandet.
  • Kunstig Intelligens (AI) hvordan skal vi handtere dette, utdanningsinstitusjonene ligger litt bakpå her, må kanskje inn i alle studier.
  • Forskningsmidler, sammen med Raufoss systemet generert 1,3 mrd
  • Knoppskyting bedrifter f.eks AIBA som har vunnet flere priser for sine innovative løsninger for sikring mot overgrep på nett.
  • Oppsummert om NTNU i Gjøvik fremover.
    • Stort vekstpotensiala, forskning, utvikling nytt næringsliv
    • Innovasjonsdistrikt, cyber manufaktoring. Morgendagens helsetjeneste
    • Digitalisert helsetjeneste
    • Sentrale i grønn omstilling
    • Internasjonal forskning
    • Bygge kompetanse og fortrinn i Innlandet
    • Ta nasjonale posisjoner
    • SAMARBEID

KLUBBMØTE 28. AUGUST 2023: GUVERNØRBESØK

Besøk av DG (distriktsguvernør) Anders Andersson  fra Eda - Eidskog Rotaryklubb og AG (assisterende guvernør) Arild J. Evensen fra Mesna Rotaryklubb.

STYREMØTE
Bjørn M. delte refleksjoner rundt klubben. Alle komiteledere presenterte seg og fortalte litt om seg og sin komité.

DAGENS 3-MINUTTER
Mikkel S. delte betraktninger rundt BNP og behov for alternative indikatorer for å kunne sammenligne nasjoner og måle vekst og utvikling.

DAGENS TEMA: Foredrag v/ DG Anders Andersson, Eda-Eidskog Rotary Klubb
  • DG Anders Andersson og AG Arild J. Evensen presenterte seg
  • Årets tema: CREATE HOPE IN THE WORLD
  • 4-7-5 De mest sentrale styringsdokumentene: 4 firespørsmålsprøven, 7 Fokusområder og 5 Veier for service
  • Samarbeid med andre klubber, lokalt og globalt
  • Rotary Norden kan nå leses på valgfritt språk
  • Hjelp til Ukraina, mobile akuttklinikker og nødstrømagreggater. Les mer på HJELP TIL UKRAINA
  • Hvor finner man veiledning og mer informasjon om Rotary: MYROTARY
  • Studentutveksling og RYLA
  • POLIO-ARBEIDET 
Tips til neste klubb DG besøker: Kunstig intelligens
Referent: Margrethe B. H.

KLUBBMØTE 14. AUGUST 2023: KONSTITUERING AV KOMITEER OG MØTE        

Presidentens første møte

Møtet ble ledet av den nye presidenten, Bjørn Molteberg, som innledet med å fortelle at han vil starte alle møtene sine med             4 -spørsmålsprøven. 
Sommeren var tilbrakt på Norgesferie etter tørr forsommer – den siste veka med ekstremværet Hans som ga oss flom etter 3 døgns regn. Ille at campvogner og rundballer forsvinner – verre at hjem går tapt.
 
3-min ved Jan Steinar Egenes som stilte spørsmålet: Hvorfor blir så mange unge menn gående utafor skole og arbeidsliv? Han mente at større fleksibilitet hos arbeidsgiverne gir større plass til de som sliter. Men både krav og støtte må inngå i «behandlingen». Den som har hatt 10 jobber før 30 års alder faller lett utafor i samfunnet – med arbeidsløshet og uføretrygd som resultat.
 
Presidenten vil i året som kommer prioritere:
- å ta vare på medlemmene
- miljø og klima
- helse og omsorg
- fredsbevaring
- AI – eller kunstig intelligens – gjerne som diskusjonsmøte
- følge opp Mikkels tema etikk i arbeidslivet
Nærmest forestående er Guvernørbesøk her 28.august og Distriktskonferanse i Charlottenberg 23-24.sept.
 
Deretter var det kaffe og komitèarbeid. Noe tynt frammøte i enkelte komitèer resulterte i sammenslåtte komitèer som drøftet i 20 min før resultatet til slutt  ble framlagt i plenum. 
Programkomitèen hadde mange møter klare, og ungdomsutvekslingskomitèen ville gå ut på ungdomsskolene våre  og orientere om utvekslingsmulighet allerede på nyåret.
 
Ref. pys


Sosiale medier

Meeting info

Venue: BYGDESTUA
Address: Hoffsvangen
Postal Code: 2850
City: Lena
Country: NO
Day: Mandag
Time: 18:30
Language: no

Plasser innhold her

Event archive



roterende lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

Distrikt - Rotary RSS

Loading RSS...